5 Online Werkvormen Systemisch Coachen: Familie- en Organisatieopstellingen

Je kunt heel goed online systemisch coachen met familie- en organisatieopstellingen. In dit blog beschrijf ik 5 online werkvormen met praktische en methodische tips.


Familie- en organisatieopstellingen

Kun je online Systemisch Coachen met familie- en organisatieopstellingen? En welke werkvormen zet je dan in? In mijn zoektocht in het online trainen en coachen, stuitte ik op de uitdaging om online systemisch te coachen met behulp van familie- en organisatieopstellingen.
Inmiddels heb ik diverse technische en creatieve opties ontdekt om online systemisch te werken met familieopstellingen en organisatieopstellingen. En tot mijn eigen verrassing kun je met online Systemisch Coachen zelfs met representanten werken!
In dit blog deel ik diverse werkvormen die je kunt inzetten bij het online Systemisch Coachen van individuen en teams. Je kunt deze werkvormen 1 op 1 overnemen, maar ik hoop dat het je vooral zal aanzetten tot creativiteit en buiten je vertrouwde kaders kijken.
En zoals bij veel veranderingen geldt ook hier: Online Systemisch Coachen is niet volledig anders dan je gewend bent. Sterker nog: de systemische principes en wetmatigheden gelden ook gewoon bij online Systemisch Coachen.

1. Online Systemisch Coachen: Tafelopstellingen

Soms vraagt online Systemisch gaan Coachen net wat meer lef en creativiteit met bestaande systemische werkvormen. Zo kun je tafelopstellingen bij online Systemisch Coachen heel goed inzetten.
Een tafelopstelling is een familie- of organisatieopstelling die je op een tafel maakt met bijvoorbeeld poppetjes (van lego of playmobiel), houtblokken, stukjes papier of een verzameling kleine voorwerpen. Je vindt een video van Systemisch Coachen met een tafelopstelling op de videopagina van deze website.

Wanneer de coachee bij jou in de coachingsruimte komt, heb jij de materialen waarmee je de coachee zijn tafelopstelling laat maken. Online heb je grofweg 2 alternatieven. Bij beide alternatieven heb je online contact via online programma’s waarbij je elkaar via beeld ziet, zoals Skype, Whatsapp videobellen, of live online programma’s als Zoom, WebEx of Microsoft Teams.

De 2 alternatieven worden beschreven in de online werkvorm Systemisch Coachen: Tafelopstellingen. In de Toolbox sectie van onze Kennisbank vind je meer werkvormen voor teamcoachen, trainen en coachen.

Opleiding Systemisch Coachen met Familieopstellingen

Verdiepende vervolgopleiding voor coaches!

Je ontwikkelt essentiële systemische vaardigheden, krijgt kennis en inzicht in de belangrijkste systemische kaders en leert familieopstellingen vakbekwaam begeleiden.

Opleiding Systemisch Coachen met Familieopstellingen

2. Online Systemisch Coachen: Digitale familie- of organisatieopstelling

Wanneer je online Systemisch gaat Coachen opent dit ook mogelijkheden om de familie- of organisatieopstelling digitaal te maken. Een van de voordelen hiervan is dat je de opstelling dan binnen diverse live online programma’s kunt delen, waardoor het ook mogelijk is om een opstelling in een groep te maken. Hierdoor kun je zelfs gemakkelijk met representanten gaan werken; dit beschrijf ik bij de volgende werkvorm.
Ik geef je hier een aantal suggesties voor het maken van een digitale familie- of organisatieopstelling. Gebruik ook hier vooral je eigen voorkeuren en creativiteit om er een vorm van te maken die jij prettig vindt.

Familie of organisatieopstelling in Jamboard
Je kunt zelf eenvoudig een Jamboard-document maken met eenvoudige kleine plaatjes erin. Dit kan variëren van een gekleurd vierkantje met een pijltje voor de kijkrichting, tot een palet aan verschillende voorwerpen en symbolen.
Ik houd er zelf van om de plaatjes zo simpel mogelijk te houden, en vind het belangrijk dat er een kijkrichting op het plaatje staat.

Met Google Jamboard kunnen ook meerdere mensen tegelijk in een document werken, waardoor je bijvoorbeeld ook met teamopstellingen kunt werken.

Je vindt de hele beschrijving van de online werkvorm Systemisch Coachen: Digitale familie- en organisatieopstellingen in de Toolbox van onze Kennisbank.

3. Online Systemisch Coachen met Organisatieopstellingen en representanten

Een verdiepingsslag die je bijvoorbeeld kunt maken met een digitale familie- of organisatieopstelling, is het werken met representanten.

Een representant ‘representeert’ iets of iemand in de opstelling. Wanneer het Systemisch Coachen op een fysieke locatie plaatsvindt, stapt de representant in de opstelling op de plek van degene of datgene dat hij representeert.
Online kan een representant uiteraard niet fysiek op een plek in de opstelling gaan staan, maar hij kan zich wel in de degene of datgene dat hij representeert verplaatsen en inleven.
Omdat je voor het werken met representanten Systemisch Coacht in een groep, is het van belang dat iedereen de opstelling kan zien. Een live online omgeving waarin je een digitale familie- of organisatieopstelling kunt delen is daarom een belangrijke technische voorwaarde.

In de Toolbox van onze Kennisbank vind je de uitgebreide beschrijving van de online werkvorm: Systemisch Coachen met Organisatieopstellingen en representanten.
Je vindt hier tevens aandachtspunten voor het online systemisch werken in een groep.

4. Online Systemisch Coachen: Systemische vragen over familie- of organisatiesysteem

Bij Systemisch Coachen denken veel mensen alleen aan het coachen met familie- of organisatieopstellingen. Systemisch Coachen is echter ook systemisch waarnemen en systemische vragen stellen.
Door het stellen van systemische vragen wordt de inbrenger zich bewuster van de bredere systemische context van zijn coachvraag. Je kunt dit gemakkelijk online toepassen middels programma’s als Skype of Whatsapp videobellen. Maar gewoon bellen, of systemische vragen stellen via de mail zijn geschikte middelen voor de als systemische e-coach.
Stel altijd systemische vragen over de drie systemische wetmatigheden: ordening, erbij horen, balans in geven en nemen.

Bekijk de gehele online werkvorm Systemisch Coachen: Systemische vragen over familie- en organisatiesysteem. Meer werkvormen voor coachen, trainen en teamcoachen vind je in de Toolbox sectie van onze Kennisbank.

5. Online Systemisch Coachen met het Genogram

Systemisch Coachen betekent dat je de coachvraag bekijkt in een groter systemisch krachtenveld, bijvoorbeeld het krachtenveld van een organisatiesysteem of van een familiesysteem.
Het genogram brengt het familiesysteem in kaart, en lijkt op een stamboom waarin belangrijke familiegebeurtenissen zijn opgenomen. Je kunt op internet diverse gratis tools of templates voor Word of Google Docs vinden om een genogram te maken, maar gewoon met papier en pen is ook bij online Systemisch Coachen nog steeds heel bruikbaar.

Meer tips en uitleg over de online werkvorm Systemisch Coachen met het genogram vind je in de Toolbox van onze Kennisbank.

Meer over Systemisch coachen

Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor systemisch coachen? Lees dan:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.

Toolbox voor coaches, trainer en teamcoaches

Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches. Zoals:

Opleidingen over Systemisch Coachen

Zoek je een opleiding waarin je meer leert over systemisch coachen? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

 

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen


Onderwerpen

    Praat mee

    Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!