Online Werkvorm: Systemisch Coachen met Digitale Familie- of Organisatieopstelling

Systemisch Coachen met digitale familie- en organisatieopstellingen kun je gebruiken in live online programma’s. Zo kun je ook teamopstellingen maken of werken met representanten.

Doel van de werkvorm

De coachee of het team krijgt verdiepende inzichten vanuit de systemische context van de coachvraag.

Online Systemisch coachen met digitale organisatieopstelling Jamboard

De online werkvorm Systemisch Coachen met digitale familie- of organisatieopstelling

Wanneer je online Systemisch gaat Coachen opent dit ook mogelijkheden om de familie- of organisatieopstelling digitaal te maken. Een van de voordelen hiervan is dat je de opstelling dan binnen diverse live online programma’s kunt delen, waardoor het ook mogelijk is om een opstelling in een groep te maken. Hierdoor kun je zelfs gemakkelijk met representanten gaan werken; dit beschrijf ik bij de Online werkvorm: Systemisch Coachen met Organisatieopstellingen en Representanten.

Ik geef je hier een aantal suggesties voor het maken van een digitale familie- of organisatieopstelling. Gebruik ook hier vooral je eigen voorkeuren en creativiteit om er een vorm van te maken die jij prettig vindt.

Familie of organisatieopstelling in Jamboard

Je kunt zelf eenvoudig een Jamboard-document maken met eenvoudige kleine plaatjes erin. Dit kan variëren van een gekleurd vierkantje met een pijltje voor de kijkrichting, tot een palet aan verschillende voorwerpen en symbolen.

Ik houd er zelf van om de plaatjes zo simpel mogelijk te houden, en vind het belangrijk dat er een kijkrichting op het plaatje staat.

Je kunt je document met plaatjes ook via Google Jamboard delen. Wanneer je het vooraf deelt met de coachee, of ter plekke deelt via de chat, kan de coachee zijn familie- of organisatieopstelling zelf maken. Hierdoor heeft hij zelf helemaal de regie en kan hij de opstelling en opstellingsvarianten direct opslaan.
Met Google Jamboard kunnen ook meerdere mensen tegelijk in een document werken, waardoor je bijvoorbeeld ook met teamopstellingen kunt werken.

Wanneer je het Jamboard zelf deelt op de live online omgeving, ben jij degene die in het document de familie- of organisatieopstelling kan maken. De coachee geeft jou dan aanwijzingen.

Opleiding Systemisch Teamcoach en Teamtrainer

Kernachtig interveniëren in team- en organisatiedynamiek

Leer jezelf als belangrijkste coachingsinstrument in zetten en vergroot je je systemische interventiekunde.

Opleiding Systemisch Teamcoach en Teamtrainer

 

Basisprincipes voor systemisch coachen met familie-en organisatieopstellingen

Vergeet bij Systemisch Coachen met digitale familie- en organisatieopstellingen niet een aantal basisprincipes voor het systemisch werken met opstellingen:

 • Bepaal aan de hand van de coachvraag van de inbrenger welke elementen of personen je gaat opstellen.
 • In de meeste gevallen begin je met het opstellen van de huidige situatie. Wees er alert op dat de inbrenger deze niet mooier gaat maken dan hij is, door er gewenste veranderingen in mee te nemen. De kracht van de huidige situatie is ‘de naakte waarheid’.
 • Na de bewustwording en inzichten van de huidige situatie is het in veel team- en organisatieopstellingen van grote toegevoegde waarde om te experimenteren met de gewenste situatie. Juist dit experimenteren geeft ruimte om te zoeken naar een antwoord op de coachvraag die het hele systeem versterkt.
 • Afhankelijk van de coachvraag kun je als begeleider aan het eind van de huidige situatie een helende beweging voorstellen met het uitspreken van proceszinnen voor familie- en organisatieopstellingen. Dit is een andere route om te komen tot een nieuwe situatie, die zichtbaar wordt in de familie- of organisatieopstelling.

Ontwikkelingspunt voor jou als coach of teamcoach

Wat helpt jou bij het innemen van het lege midden? Oefen jezelf hierin!

Meer leren?
Wil je als coach of teamcoach systemisch leren coachen? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductieworkshop Systemisch Teamcoachen.

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

Meer over Online Werkvormen Systemisch Teamcoachen

Lees mijn blog:

Of kijk eens naar de andere e-learning artikelen over Online Werkvormen Systemisch Teamcoachen:

Relevante artikelen

 • Systemisch Contracteren in Teamcoaching

  Vanaf het eerste contact met je opdrachtgever kom je als teamcoach systemische thema's tegen die het contracteren beïnvloeden.…

 • Systemisch Teamcoach: inzoomen en uitzoomen

  Als teamcoach moet je kunnen doordringen tot de kern van het teampatroon en het teamfunctioneren kunnen onderzoeken binnen…

 • Wil je Trainer en/of Coach worden?

  Wil je trainer worden? Of coach worden? Of wellicht allebei? Ben je op zoek naar wat past bij…

 • Trainen en coachen binnen een organisatiesysteem

  Een trainer, coach of teamcoach acteert binnen een organisatie met een eigen systemische achtergrond en systemische gewoontes. In…

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches