Gecertificeerd Coach worden op Top 5 Coachingsthema’s
Uit het onderzoek van Psychologie Magazine komt een top 5 aan coachingsthema’s naar voren waarvoor mensen een coach zoeken. In dit blog koppel ik het onderzoek van Psychologie Magazine aan wat dit voor jou betekent als je een Europees EQA erkend coach wilt worden.
Wil je een gecertificeerd coach worden, zodat je toekomstige coachees je goed kunnen vinden? Ben je benieuwd op welke coachingsthema’s mensen een coach zoeken en wat dit betekent voor jou als coach?
Uit onderzoek van Psychologie Magazine blijkt dat het voor veel mensen een behoorlijke zoektocht is om een goede coach te vinden. Sommigen haken zelfs af tijdens deze zoektocht en gaan niet met een coach aan de slag.
Een gecertificeerd coach geeft de coachee een kwaliteitsgarantie voor een vakbekwame coach. Dan heeft de coachzoeker ‘alleen nog’ de zoektocht naar een coach die bij hém past. Een duidelijke profilering van jou als coach kan hem daarbij helpen. Om een gecertificeerd coach te worden moet je een erkende coach opleiding hebben afgerond.
Uit het onderzoek van Psychologie Magazine komt een top 5 aan coachingsthema’s naar voren waarvoor mensen een coach zoeken. Als gecertificeerd coach kun je je specialiseren in een bepaald coachingsthema of juist een ‘allround’ coach worden.
In dit blog koppel ik het onderzoek van Psychologie Magazine aan wat dit voor jou betekent als je een Europees EQA erkend coach wilt worden.
Gecertificeerde coaches in de booming coachingsmarkt
In het Psychologie Magazine 12-2019 wordt het onderzoek naar Hoe coachzoekers hun weg vinden beschreven. Dit onderzoek is uitgevoerd door Psychologie Magazine samen met onderzoeksbureau Team Vier onder ruim 500 Nederlanders.
Het feit dat er op dit moment in Nederland zo’n 63.000 coaches actief zijn, is voor iemand die gecertificeerd coach wil worden waarschijnlijk niet het meest opbeurende gegeven. Aan de andere kant blijkt dat 22 % van de Nederlanders op dit moment hulp zoekt bij een coach of dat ooit gedaan heeft. Dat geeft weer kansen, zeker voor coaches die zich onderscheiden doordat ze geaccrediteerd zijn en zijn aangesloten bij een van beide beroepsverenigingen voor coaches NOBCO of LVSC of bij de beroepsvereniging voor Loopbaancoaches Noloc.
Uit het onderzoek Hoe coachzoekers hun weg vinden blijkt vervolgens dat veel mensen het vinden van een goede coach een lastige opgave vinden. 21 % van de coachzoekers zegt niet te weten hoe ze een goede coach kunnen vinden, en 20 % ziet door de bomen het bos niet meer. Dat de coach uiteraard ook nog bij de persoon moet passen, maakt de zoektocht niet bepaald gemakkelijker.
Wanneer je een gecertificeerd coach wordt, en jouw coachvisie, je coachstijl en je passie voor coachingsthema’s goed kent, kun je je duidelijk herkenbaar profileren binnen het woud van coaches. Je valt dan op door je kwaliteit en erkenningen als coach, en ook door je bezieling en eigenheid.
Gecertificeerde coaches en de top 5 coachingsthema’s
Milder worden naar jezelf en/of anderen (minder perfectionistisch) (18 %)
Tevens blijkt uit het onderzoek dat het veelal gaat om werkgerelateerde vragen. Dit komt doordat mensen vaak in overleg met hun werkgever besluiten om naar een coach te gaan.
Wanneer je een erkend coach wilt worden, is het dus van belang dat je op één of meerdere van deze top 5 coachingsthema’s deskundig bent. Zo kun je bijvoorbeeld erkend vitaliteitscoach worden of je specialiseren in loopbaancoaching.
Maar je kunt ook een ‘all-round’ gecertificeerd coach worden, die zijn visie en werkwijze toepast op meerdere coachingthema’s.
Hierbij gaat dus niet (alleen) om je certificeringen als coach, maar om je passie. Je affiniteit met bepaalde coachingsthema’s heeft vaak te maken met je eigen persoonlijke ontwikkeling en de thema’s die je daarin bent tegen gekomen, of met thema’s die je in je werk en leven veel om je heen hebt gezien. Je diepe verbinding met het coachingsthema geeft jou energie, en zal voelbaar zijn voor je coachee. Zo word je een gepassioneerd én gecertificeerd coach; bij Blankestijn & Partners noemen we dat een Coach met Ziel en Zakelijkheid.
Wat past bij jou?
In een geaccrediteerde opleiding krijg je de coachingscompetenties van het European Competence Framework gedegen in de vingers. Doordat je leert coachen op de bovenstroom en de onderstroom van persoonlijke ontwikkeling, kun je als gecertificeerd coach aan de slag met alle top 5 coachingsthema’s. Het Stermodel van de zes ontwikkelingsniveaus biedt je hierbij een bruikbaar kader.
In je eigen traject om coach te worden ben je dan al actief bezig met je loopbaanontwikkeling als coach. Je onderzoekt onder andere op welke coachingsthema’s jij je graag wilt profileren. De oefencasuïstiek is gericht op de top 5 coachingsthema’s, zodat je kunt ervaren waar je energie van krijgt.
Op het gebied van loopbaanontwikkeling en passend werk vinden krijg je tevens loopbaanmethodieken mee die je in de verschillende fasen van loopbaancoaching kunt inzetten. Zo ontwikkel je je tevens tot gecertificeerd loopbaancoach.
Als gecertificeerd Coach met Ziel en Zakelijkheid kun je werken met een palet aan verdiepende coachingsmethodieken, zoals Verbindende communicatie, Gestalt, RET, Voice Dialogue, Lichaamsgericht werken en Waardengericht coachen. Een Eurpees erkend coach die deze coachingsmethodieken beheerst, is zeer geschikt om te coachen op thema’s als stress, assertiviteit, perfectionisme en balans werk-prive.
Voor concrete en zichtbare gedragsverandering in de praktijk heeft een gecertificeerd coach ook resultaatgerichte coachingsmethodieken op de bovenstroom in huis. Uiteindelijk zal een coachee het coachingstraject tevreden afsluiten wanneer zijn persoonlijke ontwikkeling heeft geleid tot effectiever gedrag in het omgaan met stress, grenzen, perfectionisme, passend werk vinden of balans tussen werk en privé.
Wanneer je gecertificeerd coach wilt worden, zoek dan een LVSC of Europees NOBCO EQA practitioner gecertificeerde, Post-HBO registeropleiding waarin je leert coachen op de coachingsthema’s waar jouw hart ligt, met coachingsmethodieken die passen bij jouw stijl en eigenheid als coach.
Meer over Gecertificeerd Coach worden
Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor coachen? Lees dan:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.
Praat mee