Theorie: Het Bewuste Ego Proces

Het Bewuste Ego Proces is een wezenlijk onderdeel van Voice Dialogue. Dit intensieve proces draagt bij aan wezenlijke transformatie.

Transformatie

Voice Dialogue wordt een transformatieve methodiek wanneer je je richt op het verkennen van polaire subpersonen. Wanneer een primaire subpersoon de regie heeft overgenomen, kun je op zoek gaan naar een subpersoon met een tegengestelde energie en eigenheid.
Het zoeken naar een nieuwe balans tussen de primaire en verstoten subpersoon noemen we het Bewuste Ego Proces.

Identificeren met verstoten subpersoon

Dit zoekproces is een intens bewustwordingsproces waarin je je enerzijds identificeert met de verstoten subpersoon. Dit gaat vaak met spanning en emotie gepaard, want deze subpersoon in niet voor niets in de loop van je leven verstoten. Zo kan het zijn dat je negatieve boodschappen hebt meegekregen over deze ‘ik’ van jou, dat je hebt geleerd dat het een goede overlevingsstrategie was om deze ‘ik’ achterin de bus te zetten, of dat de energie en eigenheid van deze subpersoon niet paste bij de gewoontes in je gezin.

Deze theorie effectief leren toepassen?

Vergroot je impact als coach!

Ontdek onze NOBCO erkende opleidingen: gedegen en praktijkgericht het coachvak leren, diepgaande persoonlijke ontwikkeling.

Deze theorie effectief leren toepassen?

 

Desidentificeren met primair subpersoon

Anderzijds vraagt het Bewuste Ego Proces dat je primaire subpersoon een stukje naar achteren treedt, zodat er ruimte ontstaat voor de verstoten subpersoon. Dit is een kwetsbaar en angstig proces. Je primaire subpersoon heeft je belangrijke diensten bewezen in je leven. Je desidentificeren met deze voor jou belangrijke ‘ik’ is wellicht wel het lastigste onderdeel van het Bewuste Ego Proces.

Ontwikkelingspunt voor jou als coach

Welke primaire subpersoon van jou als coach zou wel een stapje terug mogen doen? Stel je voor dat dat zou gebeuren, welke angsten en onzekerheden roept dat dan bij je op?

Meer leren?
Wil je als coach of trainer leren werken met Voice Dialogue? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshop Coachen met het Stermodel

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches