Voice Dialogue: Kennismaken met je Subpersonen

Esther Broekman geeft je inzicht in haar favoriete methodiek Voice Dialogue: doel, praktische tips en aandachtspunten voor de coach of trainer.


voice dialogue subpersonen

‘Waardevol om je te leren kennen! Dank voor deze ontmoeting’.

Met deze woorden bedank ik de ‘pusher’ van mijn coachee. Met een uitdagende ferme glimlach om de mond krijg ik reactie: ‘Uiteraard, graag gedaan, als je me nodig hebt, weet je me te vinden!’ Voice Dialogue, één van mijn favoriete instrumenten in coaching. De ontmoetingen met de verschillende subpersonen die bij je horen, geven veel inzicht en bij erkenning de mogelijkheid tot hernieuwde regie en het maken van keuzes.

Door de verhalen en woorden van de verschillende subpersonen, hun tegenstellingen, hun kracht en beperking, de diversiteit in hun energie, hun verworven taak en het wel of niet samenwerken ervan, ontstaat een dynamische sessie. Een zeer krachtig instrument!

Het doel van Voice Dialogue

Het doel van een voice dialoguesessie is zeer waardig: het samen verkennen en ervaren van de diverse subpersonen.

Door subpersonen ruimte en spreektijd te geven, ontstaat er erkenning en een diepgaander contact in de coachee zelf. Er is ruimte voor bewustwording, balans en het geeft de coachee bewegingsruimte.

Een methode voor een divers palet aan vragen zowel op het gebied van werk als vragen in het kader van persoonlijke ontwikkeling.

Methodiektraining Voice Dialoge

Leer speels en verdiepend coachen met subpersonen

Tweedaagse methodiektraining waarin je een Voice Dialogue sessie leert begeleiden en essentiële vaardigheden ontwikkelt voor het diepgaand verkennen van subpersonen.

Methodiektraining Voice Dialoge

De coach in een Voice Dialogue sessie

Voice Dialogue vraagt van de coach:

  • volledige aanwezigheid
  • fair witness
  • energetisch werken
  • lef

Dat maakt dit instrument zeer uitdagend. Je werkt met primaire en verstoten subpersonen, onteigende, ontwikkelde of juist onontwikkelde delen.

We kijken naar de subpersonen als mensen van vlees en bloed. Ieder met een eigen functie, gedachten, gevoelens, herinneringen, wensen. Ze hebben ieder een eigen dynamiek, voorkomen en uitstraling.

Je bent als coach in een voice dialogue sessie sensitief en alert op de subtiele verschillen in energie. Want bij een kleine verandering heeft zich wellicht een nieuwe subpersoon aangediend. Uitdagend dus!

Kennismaken met je subpersonen

Als coach besteed je een groot deel van de tijd in een voice dialoguesessie aan de ontmoeting met één of meerdere subpersonen: ‘de kennismaking’. Je bent er op uit een subpersoon in het licht te zetten, aan het woord te laten en helemaal zichtbaar te laten zijn.

Vragen die je kunt stellen in deze ontmoeting zijn o.a.:

  • Wie ben jij?
  • Wat is jouw naam? Hoe wil je dat ik je aanspreek?
  • Hoe oud ben je?
  • Ben je een man of een vrouw?
  • Sinds wanneer ben jij in het leven van ….?
  • Wat is jouw functie/taak?
  • Ben je er vaak, weinig, genoeg?
  • Wanneer spring bij/erbij in?

Je coachee leert dit deel van zichzelf zo goed kennen.

Als coach is het belangrijk  dat je tijdens het vragen stellen de energie van het betreffende deel spiegelt. Zo ontstaat er verbinding, ruimte tot nog meer aanwezig zijn.

De centrale positie van het Bewuste Ego

Naast de diverse subpersonen, maak je als coach altijd gebruik van een centrale positie. Een plek in de ruimte waar alle delen samenkomen, integreren. Dit noemen we het Bewuste Ego.

Een belangrijke positie van waaruit je vertrekt en waar je ook naar terugkeert in een voice dialoguesessie. Vanuit het bewuste ego is de coachee in staat zijn subpersonen te managen.

Manage je subpersonen met de volumeknop

Een mooi metafoor in het managen van de subpersonen is de volumeknop. De volumeknop zet  ik als coach graag in, elke voice dialoguesessie weer.

Krachtig om te zien hoe coachees met het verbeelden van deze knop zelf de juiste frequenties en finetuning proberen te vinden en de balans zoeken tussen de verschillende subpersonen.

Bij elke vraag is het mogelijk anders af te stemmen, dit geeft de coachee weer de regie.

Voice dialogue: Een leerzame en dynamische techniek

Voice Dialoque, er valt veel over te zeggen, er zijn waardevolle en praktische boeken over geschreven.

Het is voor mij een specialisme en een verdiepende techniek, die training vraagt om in de vingers te krijgen. De psychologie van de verschillende Ikken is leerzaam, inzichtgevend en dynamisch.

Een gave techniek om te beheersen als coach, begeleider, trainer, maar even zo belangrijk om ook zelf in contact te staan met jouw subpersonen.

Wie voert er vandaag bij jou het hoogste woord?

Meer over Verdiepende coachingsmethodieken

Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor coachen? Lees dan:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.

Toolbox voor coaches, trainer en teamcoaches

Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches. Zoals:

Opleidingen over Verdiepende coachingsmethodieken

Zoek je een opleiding waarin je meer leert over verdiepende coachingsmethodieken ? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

 

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen

  • Voice Dialogue in Coaching en Training

    Voice Dialogue is een intense methodiek, die je op speelse wijze uitnodigt om je subpersonen te verkennen. Op…

  • 4 verdiepende methodieken voor coaches

    In dit artikel vind je een korte introductie van 4 verdiepende methodieken: Systemisch werken, Gestalt, Voice Dialogue en…

  • Gestalt en Gewaarzijn Vergroten

    In spannende of onzekere situaties in het heden resoneren emotioneel ‘onaffe situaties’ uit het verleden. Gestalt en Gewaarzijn…

  • Krachtig Programmeren met het Stermodel

    In dit artikel leg ik je uit hoe je het Stermodel kunt gebruiken om te komen tot krachtige…


Onderwerpen

    Praat mee

    Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!