Loopbaancoaching & Aandacht voor Afscheidsprocessen

Wanneer je in loopbaancoaching op een goede manier aandacht geeft aan het afscheidsproces van het huidige werk, krijgt de kandidaat extra ruimte en energie om te bouwen aan zijn volgende loopbaanstap.

Afscheid hoort bij verandering

Een verandering van werk bestaat niet alleen uit een nieuw begin. Het afscheid van de huidige baan is ook integraal onderdeel van de verandering. Wanneer sprake is van gedwongen afscheid door ontslag, zijn de emoties van het afscheid vaak heftiger aanwezig dan wanneer de kandidaat zelf kiest om op zoek te gaan naar een andere baan.

Maar of de loopbaanverandering nu plaats vindt na gedwongen ontslag, na een burn-out periode, op basis van fysieke beperkingen, omdat je jezelf verder wilt ontwikkelen, een nieuwe uitdaging zoekt, gaat emigreren, carrière wilt maken of juist minder wilt gaan werken, … in alle gevallen is er sprake van een afscheidsproces.

Je neemt afscheid van het werk en de taken die daarbij hoorden, van de collega’s, klanten, je manager, de organisatie. Maar misschien neem je ook wel afscheid van de zekerheid van een vaste baan, het op de fiets naar je werk kunnen gaan, het makkelijke combineren met het hebben van kleine kinderen, of iets anders dat van jou belangrijk is in je werk.

Wanneer de kandidaat bewust of onbewust nog (gedeeltelijk) gehecht blijft aan het huidige werk, is er minder ruimte en energie om te bouwen aan een nieuwe loopbaanstap.

Van afscheid naar nieuwe loopbaanstap

De emoties die horen bij het afscheidsproces kunnen heel divers zijn qua intensiteit, maar zijn er zijn wel algemene wetmatigheden in te ontdekken. Afscheid nemen van werk is een soort rouwen. Het rouwen helpt om de huidige situatie los te laten en voluit aan iets nieuws te beginnen.

De fasen en emoties die worden onderscheiden bij rouwverwerking van een dierbare, gelden ook voor het afscheidsproces van een baan. Wanneer de verschillende fasen en emoties worden doorlopen, kan de kandidaat de oude werksituatie loslaten en gaan bouwen aan de toekomst.

De fasen en emoties in een afscheidsproces zijn:

 • Ontkennen
 • Woede
 • Onderhandelen
 • Depressie
 • Berusting
 • Aanvaarding

Emoties tijdens veranderingsprocessen

Figuur: Emoties tijdens veranderingsprocessen

Loopbaancoaching: begeleiden afscheid van werk

Wanneer de kandidaat geen ruimte heeft om naar de toekomst te kijken, is het van belang om in de loopbaancoaching aandacht te geven aan het afscheid nemen van het huidige werk.

Bij het verwerken van emoties is het herkennen en erkennen dat de emoties er zijn, zonder oordeel, analyse of goed bedoeld advies. Emoties willen gehoord worden; wanneer ze een liefdevol luisterend oor ontmoeten komen ze langzaam tot rust.

Dit vraagt van jou als loopbaancoach vooral dat je open en stevig aanwezig bent, en in verbinding bent met jouw gevoelens en met je hart.
Methodisch vraagt het begeleiden van afscheidsprocessen coachingsvaardigheden als

Word Noloc erkend Loopbaancoach

En ook coach op Europees erkend Practitioner niveau

In onze Noloc erkende Post-HBO Loopbaancoach Opleiding leer je loopbaanontwikkeling begeleiden op de bovenstroom en de onderstroom en leer je coachen op Europees erkend Practitioner niveau.

Word Noloc erkend Loopbaancoach

Loopbaancoaching: Van rouwen naar bouwen

Aandacht geven aan emoties in het afscheidsproces is niet hetzelfde als ‘met de kandidaat meehuilen’. Door stevig en liefdevol aanwezig te zijn en de juiste coachingsinterventies, help je de kandidaat zijn emoties te verwerken.

 • Ontkennen gaat dan over in bewust worden van het naderende afscheid.
 • Woede verandert dan in de pijn van het afscheid herkennen en erkennen.
 • In plaats van Onderhandelen komt er duidelijkheid en eigenaarschap over de huidige realiteit.
 • Depressie verandert in acceptatie
 • Berusting gaat over in het maken van een nieuwe focus
 • En Aanvaarding verandert in actie.

Ontwikkelingspunt voor de loopbaancoach

Welke fase in het afscheidsproces sla jij gemakkelijk over? Neem eens de tijd om deze emotie te onderzoeken in jezelf.

Meer leren?
Wil je leren hoe je hoe je omgaat met emoties bij afscheidsprocessen en persoonlijke ontwikkeling? Wil je je coachingscompetenties en loopbaancoaching vaardigheden ontwikkelen, én je persoonlijke impact als loopbaancoach vergroten?

Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshop Coachen en met het Stermodel.

Meer tools voor coaches, trainers en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches