Online toolbox voor de loopbaancoach

De gratis online toolbox Loopbaancoaching biedt een uitgebreide gereedschapskist voor loopbaancoaches. In dit blog geef ik een korte beschrijving van elk hoofdstuk, met een voorbeeld ter illustratie.


Loopbaancoaching

De gratis online toolbox Loopbaancoaching biedt een uitgebreide gereedschapskist voor loopbaancoaches. Je vindt er praktische handvatten over de opbouw van een loopbaantraject, en werkvormen, methodieken en loopbaanopstellingen voor de verschillende fasen in een loopbaantraject.
De online toolbox Loopbaancoaching kun je raadplegen als je inspiratie of ideeën wilt opdoen voor je loopbaancoaching, of bijvoorbeeld op zoek bent naar nieuwe werkvormen.
Wanneer je overweegt om loopbaancoach te worden, vind je op de online toolbox informatie over hoe je Noloc erkend loopbaancoach en/of Europees NOBCO-EQA practitioner coach kunt worden.

De toolbox Loopbaancoaching bevat diverse hoofdstukken. Hieronder geef ik een korte beschrijving van elk hoofdstuk, met een voorbeeld artikel ter illustratie.

Kaders voor Loopbaancoaching

Onder het hoofdstuk Kaders voor Loopbaancoaching vind je toegepaste theorie die je helpt bij het opbouwen van een loopbaantraject. Zo vind je er informatie over de fasen in een loopbaantraject en krijg je inzicht in afscheidsprocessen bij het nemen van loopbaanstappen.

Bezinning op loopbaanontwikkeling

Met de opdrachten en werkvormen in dit hoofdstuk van de online toolbox help je de coachee om stil te staan bij wat hij echt belangrijk vindt in zijn werk en leven.
Kijk bijvoorbeeld eens op het artikel Coachen vanuit kernwaarden. Hierin vind je 11 werkvormen om in je loopbaancoaching aan de slag te gaan met de kernwaarden van de coachee.

Biografisch werken met levensloopbaan

Biografisch werken is een verdiepende start van een loopbaantraject. De coachee brengt zijn levensloopbaan in kaart, waardoor hij inzicht krijgt in belangrijke gebeurtenissen, keuzes en herinneringen die zijn levensloopbaan beïnvloedt hebben. Deze inzichten in het verleden helpen om nieuwe keuzes te maken voor de toekomst.
Op de online toolbox Loopbaancoaching staan een aantal manieren om de levensloopbaan in beeld te brengen, zoals de werkvorm De innerlijke en uiterlijke levenslijn in levensloop.

Word Noloc erkend Loopbaancoach

En ook coach op Europees erkend Practitioner niveau

In onze Noloc erkende Post-HBO Loopbaancoach Opleiding leer je loopbaanontwikkeling begeleiden op de bovenstroom en de onderstroom.
En leer je coachen op Europees erkend Practitioner niveau.

Word Noloc erkend Loopbaancoach

De onderstroom in loopbaancoaching

Gedurende de loopbaancoaching kan een coachee op verschillende momenten zijn innerlijke belemmeringen tegen komen, die hem ervan weerhouden om stappen te zetten in zijn loopbaan. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het maken van keuzes, durven dromen, loopbaanwensen uitspreken of een sollicitatiegesprek voeren.
In dit hoofdstuk van de online toolbox voor loopbaancoaches vind je methodieken om op de onderstroom aan de slag te gaan met de innerlijke belemmeringen van de coachee, zoals bijvoorbeeld Voice Dialogue in loopbaancoaching.

Loopbaanacties op de arbeidsmarkt

In de naar buiten gerichte fase in een loopbaantraject komt de coachee daadwerkelijk in actie op de arbeidsmarkt. In dit onderdeel van de online toolbox voor loopbaancoaches vind je verschillende werkvormen waarmee je de coachee ondersteunt bij zijn loopbaanacties. Kijk bijvoorbeeld eens op de werkvorm Rollenspel sollicitatiegesprek en begeleid je coachee naar een succesvolle sollicitatie.

Systemisch loopbaancoachen

Met systemisch coachen kun je extra verdieping in een loopbaantraject creëren. Met systemisch werken voeg je als loopbaancoach een andere manier van kijken en andere type vragen toe aan je loopbaanmethodieken.
Ben je benieuwd wat systemisch loopbaancoachen inhoudt? Lees dan de artikelen van dit hoofdstuk op de online toolbox Loopbaancoaching, zoals Wat is systemisch loopbaancoachen?

Loopbaanopstellingen

Het werken met opstellingen is de bekendste vorm van systemisch coachen. In dit hoofdstuk van de online toolbox voor loopbaancoaches worden een aantal loopbaanopstellingen beschreven voor verschillende fasen in een loopbaantraject, zoals de loopbaanopstelling Herwaardering werkervaring.
N.B. Voor het vakbekwaam begeleiden van opstellingen wordt een opleiding in systemisch werken sterk aangeraden, bijvoorbeeld de vervolgopleiding Systemisch Loopbaancoach.

Loopbaancoach worden

Wanneer je loopbaancoach en/of coach wilt worden, vind je het laatste hoofdstuk van deze online toolbox diverse artikelen die je hierbij kunnen helpen. Zo wordt in het blog Hoe word je loopbaancoach? beschreven wat loopbaancoaching inhoudt, wat een loopbaancoach doet, welke competenties je als loopbaancoach in huis moet hebben en welke stappen je kunt zetten om erkend loopbaancoach te worden.

Noloc erkende Post-HBO opleiding tot loopbaancoach én coach

In de Noloc erkende Post-HBO Opleiding Loopbaancoaching met Ziel en Zakelijkheid krijg je het vak van loopbaancoach gedegen in de vingers, leer je loopbaantrajecten begeleiden op de bovenstroom en onderstroom van de loopbaanvraag, krijg je een palet aan loopbaancoaching methodieken in je gereedschapskist en werk je diepgaand aan je persoonlijke ontwikkeling als loopbaancoach. Je behaalt een Noloc erkend diploma én ontwikkelt je coachingscompetenties op Europees NOBCO-EQA practitioner niveau.

Vervolgopleiding Systemisch Loopbaancoach

In de vervolg Opleiding Systemisch Loopbaancoach leer je systemisch kijken naar loopbaanvragen, ontwikkel je systemische vaardigheden en leer je diverse soorten loopbaanopstellingen begeleiden. Als loopbaancoach onderzoek je je systemische plek die je inneemt in het systemisch krachtenveld van loopbaancoaching.

Meer over Loopbaancoachen

Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor Loopbaancoachen? Lees dan:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.

Toolbox voor coaches, trainer en teamcoaches

Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches. Zoals:

Opleidingen over Loopbaancoachen

Zoek je een opleiding waarin je meer leert over loopbaancoachen? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

 

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen

 • De Systemische Plek van de Loopbaancoach

  In dit artikel richten we ons op de plek die je inneemt als loopbaancoach. Dit is deel 3…

 • Hoe word je Loopbaancoach?

  Is het jouw loopbaandroom om Loopbaancoach te worden en wil je weten: Hoe word je Loopbaancoach? Ben je…

 • Wat is Systemisch Loopbaancoachen?

  Systemisch loopbaancoachen gaat er vanuit dat onze keuzes in (levens)loopbaan in sterke mate worden beïnvloed door de systemen…

 • Wat betekent Systemisch Werken in Loopbaancoaching?

  In dit blog geef ik je inzicht in wat systemisch werken in loopbaancoaching betekent, en illustreer ik dit…


Onderwerpen

  Praat mee

  Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!