5 Activerende Werkvormen voor Live Online Training

In dit blog worden 5 activerende werkvormen beschreven voor een live online training, met methodische aanwijzingen en technische tips voor de trainer.


activerende werkvormen voor live online training

Ben je op zoek naar activerende werkvormen voor je live online training? Bij live online training is het realiseren en behouden van een actief betrokken groepsenergie een belangrijk aandachtspunt. Gelukkig is er een groot palet aan activerende online werkvormen. En met wat creativiteit kun je dit palet uiteraard zelf uitbreiden!
In mijn ervaring kun je een flink aantal activerende werkvormen die je kent van het trainen op locatie, vrij gemakkelijk omzetten naar een werkvorm voor je live online training. Daarnaast zijn er een aantal werkvormen die alleen mogelijk zijn met de techniek van een live online training.
In dit blog beschrijf ik 5 activerende werkvormen voor live online training. Bij elke online werkvorm geeft ik methodische en technische tips en een uitgebreide beschrijving.

1. Online Werkvorm Poll

De online werkvorm Poll is een activerende werkvorm, waarin deelnemers hun mening geven op een stelling. De Poll is laagdrempelig en kun je in zetten vanaf de eerste minuut in je online training.

In de Poll zet je een stelling met een multiple choice aan antwoorden. Je kunt bij het bepalen van de antwoordmogelijkheden kiezen uit eens – oneens, of zelf meerdere antwoord mogelijkheden invoeren.
Bepaal ook of je de Poll persoonlijk of anoniem wilt laten invullen. Wanneer de Poll inzet om een groepsdiscussie te starten is het raadzaam om te weten wie welke antwoorden heeft gegeven. Dan kun je als live online trainer je deelnemers uitnodigen om hun antwoordkeuze toe te lichten. Bij gevoelige onderwerpen kan anonimiteit veiligheid creëren bij het invullen van de Poll.
Door deelnemers tijdens je live online training te vragen om een Poll in te vullen, zet je ze actief aan het leren en vergroot je de betrokkenheid.

Toepassingen van de online werkvorm Poll
Je kunt deze online werkvorm op heel veel manieren toepassen in je live online training. Ik geef hier een paar suggesties:

 • Aankomen in de training
 • Van praktijk naar training
 • Inhoudelijke quiz

Deze toepassingen voor je live online training worden beschreven in de live online werkvorm Poll in de Toolbox van onze Kennisbank.

Aandachtspunten voor het begeleiden van de live online werkvorm Poll
In elke training geldt dat de impact van een werkvorm wordt bepaald door de manier waarop je de werkvorm als trainer begeleidt, zoals

 • Maak een Poll die direct gelinkt is aan de trainingsdoelen.
 • Motiveer de werkvorm en wees duidelijk over het doel.
 • Bedenk wat je doet als iedereen de Poll heeft ingevuld.
 • Houd het kort en krachtig!

Deze aandachtspunten voor het begeleiden van de online werkvorm Poll worden uitgebreid beschreven in de Toolbox.

 

Leren Online Trainen met Impact?

Een boost voor je professionele en persoonlijke ontwikkeling als trainer.

In de online training Trainen op de Boven- en Onderstroom verbreed je je trainers toolkit, vergroot je je online trainersvaardigheden en versterk je je persoonlijke impact als trainer, online en offline.

Leren Online Trainen met Impact?

 

2. Online Werkvorm Breakout Rooms

In de live online werkvorm Breakout rooms zet je deelnemers in subgroepen aan het werk.

In de subgroepen hebben mensen minder de gelegenheid om nog even op hun telefoon te kijken, de onderlinge betrokkenheid is groter en de deelnemers zijn al snel actiever aan de slag dan in de grote groep.
Als opmaat voor de theorie kun je heel verschillende opdrachten in de Breakout Rooms geven, zoals

Activerende werkvorm voor live online training 2A: Reflectie-opdracht in de Breakout Rooms
Laat je deelnemers bijvoorbeeld reflecteren op een praktijksituatie waarin ze achteraf tevreden waren over het effect dat ze hebben bereikt, en op een praktijksituatie waarin ze achteraf niet tevreden waren over het bereikte effect.

Activerende werkvorm voor live online training 2B: Doe-opdracht in de Breakout Rooms
Een doe-opdracht als opmaat voor de theorie is bedoeld om deelnemers bewust te laten worden van het belang van dit trainingsthema voor hun praktijk en leervragen. Zo kun je de deelnemers bijvoorbeeld laten experimenteren met verschillend gedrag.

De uitwerking en methodische tips voor het begeleiden van deze werkvorm voor je live online training worden beschreven in de live online werkvorm Breakout Rooms in de Toolbox van onze Kennisbank.

3. Online Werkvorm Actieve Groepsopdracht

De online werkvorm Actieve groepsopdracht zet de deelnemers in je live online training letterlijk en figuurlijk in beweging.

In de online werkvorm Actieve groepsopdracht zijn we uit op fysieke beweging.
Die fysieke beweging kan tijdens een online training zittend op de stoel of staand, serieus of ludiek, doelgericht op het online trainingsthema of als energizer.
Ik geef hier aan aantal suggesties op het gebied van non-verbale communicatie.

Voorbeelden van de online werkvorm Actieve groepsopdracht

 • Het uitbeelden van typetjes, bijvoorbeeld je leukste en meest vervelend klantentype.
 • De trainer laat een korte praktijksituatie zien met de online werkvorm Demonstratie Rollenspel en de online werkvorm YouTube Video. De deelnemers beelden non-verbaal hun reactie op een situatie uit.
 • Grondingsoefeningen om steviger over te komen in een gesprek.
 • In de huid kruipen van iemand die je bewondert, en zijn non-verbale houding en gebaren uitbeelden.

De follow-up van de online werkvorm Actieve groepsopdracht
Wanneer de groepsopdracht bedoeld is om een actieve betrokkenheid te creëren bij de theorie die je hierna wilt behandelen, moet je de brug maken tussen de online werkvorm Actieve groepsopdracht en een online werkvorm om je theorie over te dragen.
Je kunt hiervoor verschillende soorten bruggetjes gebruiken in je live online training. Suggesties voor deze bruggetjes vind je in de live online werkvorm Actieve Groepsopdracht in de Toolbox van onze Kennisbank.

Hier vind je ook Camera tips voor de online werkvorm Actieve groepsopdracht.

4. Online Werkvorm YouTube Video

De online werkvorm YouTube video is vaak een leuke afwisseling in je live online training.

Trap niet in de valkuil om vele uren te zoeken naar hét geschikte filmpje voor jouw live online training. Je zult merken dat je met heel veel YouTube video’s uit de weg kunt in dezelfde training. Het gaat er namelijk vooral om dat je deze online werkvorm didactisch effectief inzet.

Didactische tips voor het inzetten van de werkvorm YouTube video in je live online training

 • Weet met welk doel je de YouTube video inzet in je online training.
 • Je hebt maar een kort stukje video nodig, eventueel kun je de video meerdere keren stopzetten. Wanneer je een langere YouTube video hebt gekozen, selecteer dan een aantal momenten die je in je online training wilt gebruiken
 • De kracht van de werkvorm zit hem niet in de keuze van het filmpje, maar in hoe je het filmpje in je training gaat gebruiken.
 • Geef je de deelnemers een observatieopdracht? Zo ja, welke?
 • Wat doe je als je de video stop zet? Hoe krijg je deelnemers van de observatie in de actie en hoe zet je deelnemers aan het leren?

De uitwerking van de online werkvorm Youtube Video vind je in de Toolbox van onze Kennisbank. Hier vind je ook
Tips en voorbeelden voor observatieopdrachten met een groot leerrendement, en
Technische tips voor het inzetten van de werkvorm YouTube video in je live online training

5. Online Werkvorm Demonstratie Rollenspel

In de online werkvorm Demonstratie rollenspel speel je een herkenbare praktijksituatie van de deelnemers, gekoppeld aan het thema van de online training.

Als trainer kun je met de online werkvorm demonstratie rollenspel laten zien waar het thema van je online training over gaat. Dit maakt je online training levendiger en afwisselender.

Je kunt het online demonstratie rollenspel alleen spelen. Dan zet je bijvoorbeeld een bepaald type klant neer, of een kenmerkende manier van communiceren van de deelnemers. De invloed van non-verbale communicatie kun je op deze manier heel goed zichtbaar maken.

Je kunt met de online werkvorm Demonstratie Rollenspel ook de interactie tussen twee mensen zichtbaar maken. Bijvoorbeeld een gesprekje tussen klant en verkoopmedewerker, tussen twee collega’s of tussen leidinggevende en medewerker.
Wanneer je bij de online werkvorm Demonstratie Rollenspel een deelnemer vraagt om de tegenrol van klant, collega of medewerker te spelen kun je hem via de chat een korte rolbeschrijving sturen. Let er dan wel op dat je de chat alleen aan deze deelnemer adresseert.

Vergroot de impact van de werkvorm Demonstratie Rollenspel in je live online training
De follow-up na de online werkvorm Demonstratie rollenspel bepaalt of het alleen een leuk toneelstukje was in je live online training, of dat je de deelnemers aan het leren zet.
In de live online werkvorm Demonstratie rollenspel in de Toolbox van onze Kennisbank staan diverse alternatieven beschreven voor een follow-up van deze werkvorm in je live online training. Je vindt hier ook een paragraaf:
Aandachtspunten voor de werkvorm Demonstratie Rollenspel in een live online training

Wil je leren om werkvormen met impact te begeleiden in je live online trainingen?

In de trainersopleidingen van Blankestijn & Partners leer je offline en live online trainen. Hierdoor kun je een blended training programma samenstellen.
Bij Blankestijn & Partners kun je hiervoor terecht in de Train de Trainer Opleidingen:

 • Training: Online Trainen op Bovenstroom en Onderstroom
  De masterclass online trainen voor trainers op het gebied van bijvoorbeeld communicatieve vaardigheden, persoonlijke ontwikkeling, managementvaardigheden.
 • Trainer Opleiding: Trainen met Ziel en Zakelijkheid (Post-HBO)
  In deze opleiding leg je een stevig en verdiepend fundament voor je trainersvakmanschap en vergroot je je persoonlijke impact als trainer. Je leert ook online trainingsprogramma’s maken en online training geven, zodat je kunt trainen vanuit de blended learning principes.
 • Cursus Train de Trainer
  Cursus voor overdragen van kennis en deskundigheid. Leer je (vak)kennis lerend en transfergericht overdragen.

Meer over Online trainen

Nieuwsgierig naar meer inspiratie, kennis en praktische handvatten voor trainen? Lees dan:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en artikelen op onze Kennisbank voor coaches, trainers en teamcoaches.

Toolbox voor coaches, trainer en teamcoaches

Meer tools vind je op onze kennisbank onder de Toolbox voor trainers, coaches en teamcoaches. Zoals:

Opleidingen over Online trainen

Zoek je een opleiding waarin je meer leert over Online trainen? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht in de opleidingen:

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen


Onderwerpen

  Praat mee

  Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!