Opleiding Provocatief coachen

Leer dat provocatief coachen gezond is, vergroot de denkkracht van je cliënt en breng ontspanning, sprankeling en lichtheid over, doordat je liefdevol plaagt.

Meesterschap in provocatief coachen !

 • Opleiding Provocatief coachen

  Leer uitdagend coachen o.l.v. Adelka Vendl

  Provocatief coachen is niet een zoveelste variant van coachen. Het is een wezenlijk andere benadering van adviseren, begeleiden en coachen, waarbij de provocatieve coach niet optreedt als de deskundige die een oplossing weet of bedenkt. In plaats daarvan stimuleert hij vanuit een belangeloze, verwonderde en luchtige houding de cliënten om zijn denken te verbreden. Door het veranderen van zijn bestaande interpretaties van en gedachten over de werkelijkheid, produceert de cliënt als het ware zelf de oplossing van zijn probleem.
  De provocatieve coach doet dit echter heel onorthodox: hij geeft de cliënt meer gelijk dan hem lief is, heult met de vijand, plaagt, verschuift de schuld, en bewandeld zijwegen. Dit alles om weer beweging te krijgen in vastzittende denkpatronen en gedragingen.

  Kernpunten

  • Trainingsduur: 16 dagdelen
  • Respectvol uitdagen, echt contact maken door uitspraken te doen
  • Grote afstand nemen: vanuit helikopter perspectief het gesprek bekijken
  • Het provocatieve coachspel ontwikkeld door Vendl en geënt op de uitganspunten van Frank Farelly (grondlegger).
  • Video materiaal van Frank Farelly met cliënten en nabespreking
  • Video materiaal van Nick Kemp met cliënt sessies en uitleg over ‘provocative change works’ (NLP met provocatief gecombineerd)
 • Voor wie?

  Psychologen, (loopbaan)coaches, hulpverleners, BMW, supervisoren, opleidingskundigen, mediators, trainers, docenten en HR-managers

 • Resultaat

  Na de opleiding Provocatief coachen heb je drie belangrijke stappen gemaakt:

  • Je hoeft je eigen beelden, gevoelens en ideeën nooit meer te onderdrukken maar leert welke je effectief kunt inzetten. Zo sorteer je maximaal effect.
  • Je bent veel creatiever en persoonlijker in elk coachingstraject dat je aangaat. Hierdoor voelt de cliënt zich echt gezien.
  • Je leert ‘omdenken’ en paradoxale interventies in te zetten. Deze technieken helpen in omgaan met weerstand, motivatie, lastig gedrag en geven je cliënt zelfsturing.

   

 • Programma

  De drie hoofdelementen van provocatief coachen zijn humor, liefde en uitdaging.  Deze drie thema’s  in Adélka’s boek: U lijkt me een vrij hopeloos geval – Misverstanden en Feiten over Provocatief Coachen – vormen de basis van deze training. De opleiding tot provocatief coach bestaat uit drie blokken:

  Blok 1 Basiselement, contact & humor inzetten
  Basis elementen, ontstaansgeschiedenis van provocatieve coaching en therapie. Verschillen met de gangbare hulpverleningsmethoden worden behandeld. U krijgt inzicht in wat de provocatieve filosofie inhoudt en hoe belangrijk het is om provocatieve interventies niet als trucje in te zetten, maar als een overtuiging. De basiselementen liefde, humor en uitdaging worden geïntroduceerd en u leert hoe u die tegelijk deel kan laten uitmaken van uw coachingssessie.

  Over Contact 
  Warmte voelen en contact maken met uw cliënt is geen nieuwe techniek maar een absolute must als u provocatief gaat coachen. U moet compassie voelen voor het probleem, maar tegelijk het grappige ervan inzien. Als u de opleiding begint met het leren van deze vaardigheid, zorgt het er ook voor dat u een gevreesde beginners valkuil kunt voorkomen: sarcasme met als gevolg het kwijtraken van uw klant.
  Goed contact is een mooi begrip, in deze opleiding gaan we er voor zorgen dat u weet hoé u dit moet doen. Het resultaat is dat u stevig staat in uw coachingsgesprek, de leiding blijft hebben en toegang krijgt tot uw impulsen. Bovendien komt bij het maken van warm contact vanzelf  natuurlijke humor bovendrijven.

  Over Humor
  De nadruk in dit blok ligt op het gebruik van humor welke voortkomt uit verbondenheid. Bij deze humor is er plek voor erkenning van onze menselijke krachten en zwakheden. Dat is precies het instrument waar de provocatieve coach veelvuldig gebruik van maakt. Als uw cliënt bereid is om te lachen om zijn problemen ben je al een heel eind op weg. Absurditeiten van het dagelijkse leven worden onderzocht en werken met beelden wordt geoefend.

  Blok 2  Leren uit te dagen en vast te houden
  In dit blok leert u naast het gebruik van liefde en humor ook de uitdagingen die het provocatieve coachen zo specifiek maken. De vijf belangrijke pijlers voor uitdaging zijn:

  • Er een schepje bovenop doen
  • Uw eigen instrument zijn
  • Leiding in het gesprek nemen
  • Weerstand kunnen verdragen
  • Kunnen kietelen

  Hoge bomen vangen veel wind. Wie provocatief coacht kan verwachten dat zijn/haar cliënt weer in beweging komt en ook tegengas gaat geven. In dit blok leert u hoe u dit kunt interpreteren. Het kunnen kietelen van niet effectief gedrag brengt verzet met zich mee. De vertraagde werking van het provocatieve coachen komt aan bod. In in dit blok komt ook een provocatieve gastdocent om te laten zien hoe hij/zij het provocatief coachen vormgeeft.

  Blok 3 integratie en cliënten
  In dit blok leert u alle technieken samen en door elkaar te gebruiken. We werken met echte cliënten waarmee u kunt oefenen. Deelnemers kunnen eigen cliënten meenemen of Vendl zorgt hier voor. De cliënt gesprekken zullen met video gemonitord worden en u krijgt gerichte feedback.

 • Aanpak

  De 8-daagse opleiding is opgebouwd uit 5 blokken: 3 x 2 dagen en 2 x 1 dag. De training biedt plaats voor maximaal 10 deelnemers. Iedereen krijgt zo de mogelijkheid om zelf een provocatieve sessie te ondergaan en is er tijd om iedereen persoonlijk te coachen.
  Provocatief coachen is een denkkracht interventie. Het vergroot de denkkracht van je cliënt. Het is geënt op provocatieve therapie van Frank Farrelly. De opleiding verenigt oefeningen, technieken en zienswijzen van de provocatieve psychologie vanuit Nederlands, Duits en Amerikaans perspectief.

  Studiebelasting
  Tijdens de opleiding krijg je huiswerk en oefen je tussentijds met cliënten. Met een deel van de groep vorm je een intervisie club die minstens 3 keer bijeenkomt. De studiebelasting hiervan is 4 x 12 uur .

 • Praktische informatie

  Inschrijving
  De opleiding Provocatief coachen wordt gegeven door de . Je kunt je direct bij Vendl inschrijven.

  Kosten

  • De kosten bedragen € 2.300,-
  • De kosten per deelnemer zijn ALL IN: inclusief lesmateriaal, boek, koffie, thee en lunch

  PE punten en accreditaties
  NOBCO (20), NMI (24), Psycholoog (A&G, NIP), BAMW, Pe punten voor NOBTRA en NOLOC

Gratis download

Verdiepende methodieken

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
Verdiepende methodieken