Interview: Als ‘luie coach’ bereik je meer

Linda Romeijn volgde in 2017 de Post-HBO Coach Opleiding: Coachen met Ziel en Zakelijkheid en werd een ‘luie coach’. In dit gesprek blikt ze terug.

Linda Romeijn

Hoe heb jij de Post-HBO Coach Opleiding: Coachen met Ziel en Zakelijkheid ervaren?
Heel positief! Er zit veel praktijk in verweven waardoor je gedurende de opleiding met alles al oefent. Wat ik heel goed vind, is dat je eerst een stukje theorie uitgereikt krijgt, bijvoorbeeld over de Fair Witness Houding of over hoe je een coachgesprek op de bovenstroom- en onderstroom moet voeren. Dit ga je meteen in de groep toepassen. Als coachee met een concreet voorbeeld, waardoor je ook echt de gevoelens ervaart die een coachee ervaart. Als coach waardoor je je vaardigheden kunt testen. Er worden echte problemen ingebracht waardoor je meteen kunt zien wat raakt wanneer je verdiept op de onderstroom. Dit praktijkgerichte vind ik heel goed aan de opleiding. Je kan een boek lezen over pianospelen, maar door het te oefenen en te doen, kun je pas echt leren hoe je piano moet spelen. Tuurlijk zijn er ook altijd verbeterpunten. Zo zou ik de opleidingsmap anders structureren en zou ik het fijn gevonden hebben als één van de opleiders af en toe was aangeschoven bij de intervisiebijeenkomsten.

Een echte must.
Ja, inderdaad omdat ik gewoon geloof en dat zie ik ook nu ik als zelfstandig coach werk, dat door ervaren en doen in de opleiding je het pas echt in de vingers krijgt. Pas dan valt het kwartje. Die valt niet door alleen maar te luisteren en te kijken.

Jij hebt in de praktijkcoaching coachees begeleid. Met welke coachvraag kwamen de coachees bij jou?
Dit was verschillend. Er was iemand die meer vanuit vertrouwen mocht leren leven en iemand die gecoacht wilde worden in de omgang met collega’s en leidinggevende. Door tijdens de coaching de diepte in te gaan op de onderstroom, zijn we bij diepere lagen terecht gekomen. Daarmee kwamen we bij de angel, waardoor mijn coachees inzichten hebben gekregen waar ze aan kunnen werken. Ze zijn echt wel omgeturnd. Ik heb terug gehoord dat ze echt veranderd zijn.

Ik kan me voorstellen dat dat veel voldoening geeft.
Ja, zeker. Ik geloof dat je op een diepere laag komt als je coacht op de Zes Ontwikkelingsniveaus. Hierdoor hebben mensen ook na je coaching het gevoel dat ze ‘lifechanging’ coaching hebben gehad, omdat je niet alleen maar op bovenstroom, praatniveau, coacht. Je gaat echt voelen wat er in je lijf gebeurd en wat het met je doet. Je maakt dan ook echt een soort klik in jouw systeem van binnen, waardoor je in de toekomst anders reageert. Gewoon omdat je dat in die coaching gevoeld en ervaren hebt en niet alleen woordelijk hebt benoemd.

Linda Romeijn

Nu heb je ervaring als coach maar aan de start van de praktijkcoaching was dit anders. Vond je het spannend?
Niet echt spannend, wel anders dan ik gewend was. Ik heb nu geleerd om op een dieper niveau te coachen dan ik voorheen deed. Ik heb de coaching gedaan met kennissen en vrienden. Ik heb uiteindelijk, met toestemming van de coachees, de gesprekken opgenomen, uitgeschreven en op gereflecteerd. Ik heb er dus veel tijd in gestoken maar het heeft me enorm veel opgeleverd, omdat je door het uit te schrijven en ernaar te kijken, inzicht krijgt in je eigen handelen en wie je bent als coach.

Ik kan me voorstellen dat het ook juist wel spannend kan zijn omdat je bekenden op een andere manier gaat leren kennen.
Dat is zeker zo. Je leert anders kijken omdat je dit soort gesprekken normaal niet hebt in je kennissenkring. Door deze opleiding heb je die ineens wel. Ik vond het wel mooi om mijn kennissen daarmee te helpen en zij helpen mij ook doordat zij weer feedback geven over hoe ze het hebben ervaren. Deze feedback durven ze oprecht en eerlijk te geven omdat je elkaar kent.

Tijdens de praktijkcoaching krijg je supervisie. Heb je hier veel aan gehad?
Ja, zeker! Ik deed dat samen met iemand uit de opleiding. Wat ik mooi vond is dat hij gecoacht werd door haar en dat ik dan keek en zag hoe zij het deed. Daar leerde ik heel veel van. Daarna werd ik zelf gecoacht en kon mijn mede-cursist meekijken. Je zit er dan tweeledig in want je kijkt onbewust mee in hoe ze het doet als coach en hoe je daarvan kan leren en tegelijkertijd breng je je eigen problemen ook in als coachee. Je ervaart daardoor ook de pijn die je coachee ook ervaart. Ik merkte bijvoorbeeld dat mijn coachee de vluchtroute nam, veel ging praten, en dat ik daar soms in meeging. Dat besprak ik in de supervisie en kon dat de volgende keer aanscherpen en anders doen.

Wat is voor jou het belangrijkste dat je geleerd hebt als coach in de opleiding?
Voor mij was dat vertragen. Ik leerde in de Fair Witness Houding te zitten en werd bijna een soort ‘luie coach’. Daar bereikte ik meer mee. Mijn eigen valkuil was dat ik soms de neiging had om te hard te werken, terwijl je meer bereikt door te vertragen. Ik pas dit nu ook veel toe in mijn eigen coachpraktijk. Door een ‘luie coach’ te worden, ben ik meer vragen gaan stellen en laat ik het meer bij de coachee. Zo kom je niet alleen dieper bij de oplossing terecht, maar doet de coachee dit zelf. Ik denk dat het vragenstellen en de oplossing bij de ander laten, mij een goede coach maakt.

Linda Romeijn

De ‘luie coach’, mooi omschreven. Ik denk dat veel startende coaches oplossingen aandragen in plaats van dat ze de coachee begeleiden naar een oplossing.
Vooral dat laatste vind ik erg mooi omschreven. Het is beter dat de coachee zelf de oplossing vindt, doordat ik vertraag en de juiste vragen stel. Dat leidt tot succes en resultaat!

Er zijn in de opleiding mogelijkheden om te specialiseren als je dat wilt, heb jij dat gedaan?
Mijn interesse in persoonlijke ontwikkeling was er altijd al maar is voor mij niet gebonden aan een specialisatie. Wat me vooral aansprak was de mix tussen Ziel en Zakelijkheid. Ik geloof dat je het zakelijke stuk aan kunt pakken terwijl je je gevoel en emoties ook niet moet vergeten. Die mix heeft ervoor gezorgd dat ik de opleiding koos.

Is die interesse ook één van de redenen geweest om coach te willen worden?
Ik wilde de vaardigheden leren om een goede coach te zijn. Ik koos voor Blankestijn & Partners omdat jullie ook erkend zijn bij de NOBCO. Dat staat voor kwaliteit. Ik ben ook bij een kennismakingsworkshop van jullie geweest, waardoor ik aan den lijve heb ondervonden hoe jullie het aanpakken. Daarnaast heeft de combinatie van Ziel en Zakelijkheid me heel erg aangesproken.

Je hebt inderdaad laten zien hoe belangrijk de onderstroom is. Heb je ook veel gehad aan de Zakelijkheid?
Zeker. Je gaat van buiten naar binnen. Je gaat eerst de omgeving en het gedrag van iemand achterhalen, dat is natuurlijk de bovenstroom en de Zakelijkheid. Daarna ga je naar binnen, de emoties, de onderstroom. Je kunt de oplossing niet alleen maar uit de Ziel of Zakelijkheid halen. De combinatie maakt dat je tot de goede oplossing komt.

Bedankt voor je tijd en verhaal.
Graag gedaan!     ♦

 

 

Meer weten over de Post-HBO Coach Opleiding: Coachen met Ziel en Zakelijkheid? Neem snel een kijkje.

Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches