Interview: Starten met coachen is 100 keer je kop stoten

Hans Huizenga coacht inmiddels Young Professionals maar tijdens de praktijkcoaching in de Post-HBO Coach Opleiding: Coachen met Ziel en Zakelijkheid was het voor hem ook best spannend. In dit gesprek blikt hij hierop terug.

 

Hans Huizenga

 

Hoe heb je de eerste coachingsgesprekken ervaren?
Ik vond het een must. Als je die praktijkcoaching in de coachopleiding niet zou doen, dan weet je ook niet wat coachen echt inhoudt. Je loopt tijdens de praktijkcoaching tegen een heel aantal dingen aan. Je stoot je kop gewoon 100 keer en dat kan je meenemen in de volgende sessies maar ook in je supervisie. Dat is wat mij betreft echt dé manier om het coachen onder de knie te krijgen.

Vond je dat spannend?
Écht heel spannend. Je bent niet alleen coach maar ook een gastheer en dus aan het zorgen dat alles tiptop in orde is. Er kunnen zoveel dingen misgaan en je wil het allemaal goed doen. Je zal altijd tegen dingen aanlopen, soms loopt het anders dan verwacht.

Maar dit mag natuurlijk. Dat is onderdeel van je leerproces.
Zeker! Je krijgt er een hoop zelfvertrouwen van. Als het de eerste keer misgaat, de tweede keer beter en de derde keer weer beter, dan heb je op een gegeven moment het gevoel ‘Hé, ik krijg het toch onder de knie’.

Praktijkcoaching is een must?
Jazeker. In de intervisie, supervisie en tijdens de opleiding zit je met mede-cursisten en oefen je veel in een veilige omgeving. Als je start met praktijkcoaching is het voor het ‘echie’. Daar leer je heel veel van.

 

 

Welke coachvraag hadden je coachees in je praktijkcoaching?
Het waren met name loopbaanvragen. Mijn coachees waren mensen die in een baan zaten waarvan ze zich afvroegen of dat het nou wel helemaal was. Sommigen voelden zich niet op hun plek, vroegen zich af waarom dat zo was en wat wel zou passen.

Was dit een bewust gekozen coaching thema?
Daar zat ik wel op te mikken, ja. Ik heb een oproep geplaatst op LinkedIn en aangegeven dat mijn persoonlijke interesse richting loopbaancoaching ging. Zodoende. Binnen een week of zes had ik drie coachees gevonden. Ik merkte wel dat met name mensen tussen de 25 en 35 reageerden. Dat heeft ertoe geleid dat dit, de Young Professionals, uiteindelijk mijn doelgroep is geworden. Mensen rollen na hun studie ergens in en denken na verloop van tijd toch ‘ik heb niet het gevoel dat ik een bewuste keuze heb gemaakt. Misschien wordt het nu tijd om er even bij stil te staan’.

Wat leuk dat je zo jouw doelgroep ontdekte.
Jazeker! De praktijkcoaching heeft ook geholpen met het verder aanscherpen van die doelgroep.

En wat heeft jouw praktijkcoaching je coachees uiteindelijk opgeleverd?
Ze hebben in het coachtraject de balans opgemaakt over hun loopbaan. Eén coachee heeft de keus gemaakt een andere functie te gaan zoeken, een ander om een specifieke opleiding te gaan volgen om haar positie wat breder te maken. Bij de derde viel een aantal zaken qua werk op hun plek. Het is ook fijn om erachter te komen dat je eigenlijk prima op je plek zit!

 

 

Mooie resultaten! Je hebt echt wel iets kunnen veranderen. Wat is het belangrijkste dat je als coach in de opleiding geleerd hebt?
Oeh, dat is moeilijk. Er komen zoveel dingen samen. Als ik één ding moet kiezen, dan is dat de combinatie van Ziel en Zakelijkheid. Dat vind ik echt het mooie van deze opleiding. Aan de ene kant werk je heel veel met de onderstroom, de Ziel, want daar kun je dingen echt mee boven water krijgen en aan de andere kant heb je ook de Zakelijkheid nodig. Het is geen kopje thee dat je samen drinkt. Je wil ook resultaat boeken en iemand echt verder helpen. De Zakelijkheid maakt dat je doelgericht bent en dat brengt je coachee verder.

Mooi om te horen dat die combinatie in de opleiding voor jou zo belangrijk is geweest! Heeft de opleiding jou verder nog iets opgeleverd in jouw werk of leven?
Ik denk in het algemeen een stuk zelfinzicht. Je leert je eigen valkuilen kennen en daaraan te werken. Daarnaast heeft het me ook een groep mensen (de mede-cursisten) gebracht waarmee ik nog steeds samenwerk. Je hebt dus ook een soort achtervang. Als je het even niet weet of vastloopt, is er altijd een groep mensen waar je terecht kan.

Fijn om te hebben lijkt me. Tijdens en na de opleiding.
Tijdens de opleiding kun je elkaar ook helpen. Zo kan je bijvoorbeeld coachees uitwisselen. Je wilt liever iemand coachen die verder weg van je staat. Als iemand van (te) dichtbij op je oproep reageert, kun je die beter voorstellen aan een mede-cursist.

Je hebt een mooi verhaal, Hans. Bedankt voor je tijd.
Dank je wel!     ♦

 

 

Meer weten over de Post-HBO Coach Opleiding: Coachen met Ziel en Zakelijkheid? Neem snel een kijkje.

Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches