Miriam Meijers diplomeerde voor de Noloc erkende Post-HBO Opleiding Loopbaancoaching met Ziel en Zakelijkheid. Silvia Blankestijn zocht haar op op haar prachtige woonplek in het groen in Brabant, waar plannen worden gemaakt voor het bouwen van een coachingsruimte.
Coachen is wat ik de komende jaren wil doen!
Miriam werkte jaren bij een gemeente, de laatste periode als manager. Toch voelde ze dat ze op deze plek te weinig toekwam aan haar grote passie, nl. het ontwikkelen van mensen. Ruim tien jaar eerder had ze het vak van coach ontdekt en richtte ze zich naast haar baan op het coachen van jeugd en jongvolwassenen.
Het gevoelsmatig vastlopen in het een, gaf ruimte om haar oude passie, coachen, professioneel een vervolg te geven. Miriam wist haar werkgever te overtuigen aan deze verandering mee te werken. Coachen is wat ik de komende jaren wil doen!
Een opleiding om het coachingsvak gedegen en diepgaand in de vingers te krijgen
Om de juiste professionaliseringsslag te maken en het coachingsvak gedegen in de vingers te krijgen stak er voor Miriam één opleiding met kop en schouders bovenuit: Blankestijn & Partners de opleiding tot professioneel coach én loopbaancoach met ziel en zakelijkheid, en de vervolgopleiding Systemisch Loopbaancoach.
Inmiddels heeft ze haar baan bij de gemeente opgezegd en heeft ze al flink palet aan coaching- en loopbaancoaching trajecten begeleid. ‘De ervaring heeft onderstreept wat ik al wist: deze opleiding was voor mij cruciaal, het heeft me niet alleen diepgang gebracht in het vak van coach maar ook in mijzelf, in hoe ik functioneer als coach’
Coachingsmethodieken ‘met ziel en zakelijkheid’
De ‘met ziel en zakelijkheid’ visie van de Opleiding Loopbaancoaching met Ziel en Zakelijkheid sprak me erg aan, vertelt Miriam. In de opleiding heb ik leren loopbaan-coachen op de bovenstroom en onderstroom, met heel verschillende coachingsmethodieken. Dan kun je ook kijken bij welke methodieken jij je als coach senang voelt.
Inmiddels heb ik al behoorlijk wat coachingstrajecten begeleid, en heb ik tot mijn eigen verrassing ook methodieken ingezet waarvan in dacht dat ik die nooit zou gaan gebruiken. Zo hoorde ik mezelf tijdens een coachingsgesprek opeens zeggen ‘Zullen we dat naspelen?’, terwijl ik dacht dat rollenspelen (noot Silvia: bovenstroom) niets voor mij waren. En bij de jakhalzen- en giraffetaal van verbindende communicatie (noot Silvia: onderstroom) was ik eerst bang dat ik daar te weinig over gehad had in de opleiding. Maar door het toch in te zetten ten behoeve van de coachee, bleek ik er heel goed mee uit de voeten te kunnen.
DOEN met back-up, dat heeft me erg geholpen
De opzet en werkwijze in de opleiding Loopbaancoaching met Ziel en Zakelijkheid is gebaseerd op leren door te doen. Dat vond ik in het begin best spannend, maar het heeft me erg geholpen. Vaak was er tijdens de opleidingsdagen eerst een demonstratie en daarna moesten we zelf oefenen op onze mede-cursisten. De volgende stap was dat we de methodieken in de praktijk gingen toepassen op oefenkandidaten, en verder oefenden in intervisiegroepen. De stap naar het doen in de praktijk is een pittig traject en hieruit blijkt maar weer dat coachen écht een vak is.
Later in de opleiding starten we met het begeleiden van volledige (loopbaan)coachingstrajecten, en daarbij kregen we supervisie. In de supervisie kreeg ik praktische tips voor dilemma’s waar ik tegenaan liep, en kon ik ook terecht als ik in mijn valkuil was getrapt. Na een supervisiebijeenkomst wist ik altijd hoe ik professioneel verder kon met het (loopbaan)coachingstraject.
Als beginnend coach voelde ik me echt gedragen door Blankestijn & Partners.
Liefdevol confronteren in ‘hier-en-nu-tjes’
In de opleiding heb ik veel gehad aan de Gestalt-benadering van waarnemen en gewaarzijn. Je leert om niet alleen te luisteren naar wat de coachee zegt, maar ook de non-verbale signalen waar te nemen. Dan kom je sneller tot de kern. Doordat je leert om als coach tegelijkertijd gewaar te zijn van wat het verhaal van de coachee bij jou oproept, ontwikkel je jezelf als instrument. Echt luisteren is een eigenschap die iedere coach moet hebben.
Waarnemen van de coachee en gewaarzijn van mezelf helpen me enorm om in het hier-en-nu ‘liefdevol te confronteren’. Volgens mijn intervisiegenoten ben ik inmiddels heel goed in ‘hier-en-nu-tjes’ en ik heb daar zelf veel plezier in.
Noloc Register Loopbaanprofessional worden
Ik ben lid geworden van de NOBCO en wil me gaan aansluiten bij de Noloc. Als Noloc Register Loopbaanprofessional onderscheid je je van andere loopbaancoaches, en word je zichtbaar op de Noloc-website. Ook kunnen coachees gebruik maken van subsidieregelingen van de overheid als je Noloc Register Loopbaanprofessional bent. Ik werk graag met scholieren, studenten en jongvolwassenen, en voor hen kunnen die subsidieregelingen een financiële steun zijn om een loopbaantraject te kunnen bekostigen. ♦
Meer weten over de Post-HBO Opleiding Loopbaancoaching met Ziel en Zakelijkheid? Neem een kijkje!
Systemisch loopbaancoachen gaat er vanuit dat onze keuzes in (levens)loopbaan in sterke mate worden beïnvloed door de systemen…
In dit blog geef ik je inzicht in wat systemisch werken in loopbaancoaching betekent, en illustreer ik dit…
Is het jouw loopbaandroom om Loopbaancoach te worden en wil je weten: Hoe word je Loopbaancoach? Ben je…
Inzicht in 8 coach competenties die je helpen coach worden op de bovenstroom en de onderstroom van veranderingsprocessen.
Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel
Download e-book