Manouk van den Bosch van Blankestijn & Partners volgt de 3-daagse Cursus Praktische Coachingsvaardigheden in Zeist om een inkijkje te krijgen in wat coachen precies inhoudt. In dit drieluik deelt ze na iedere dag haar ervaringen; deze keer de laatste dag van de cursus; dag 3.
Benieuwd naar Manouks ervaringen tijdens de vorige cursusdagen? Lees dan Inkijkje Dag 1 van de Cursus Praktische Coachingsvaardigheden of Inkijkje Dag 2 van de Cursus Praktische Coachingsvaardigheden.
‘’In de intervisiegroep krijg je steeds persoonlijker feedback”
Het is zover. De laatste dag van de Cursus Praktische Coachingsvaardigheden. Dubbel. Enerzijds heb ik er zin in maar anderzijds is het hierna wel alweer afgelopen. Voorafgaand aan deze laatste dag hadden we onze tweede intervisiebijeenkomst. Wederom een fijne bijeenkomst en goed om alles nog eens extra in te oefenen. Je leert je mede-cursisten ook steeds beter kennen waardoor feedback geven en feedback ontvangen, ongevraagd maar wel wenselijk, passender is bij je leerdoelen. Iedereen weet immers precies waar je wilt verbeteren. Vol enthousiasme voor de laatste dag sloten we de intervisiebijeenkomst af.
‘’Er blijken heel veel vormen van weerstand te zijn”
De laatste dag van de cursus stond in het teken van weerstand. Ontzettend interessant! Bij weerstand denk je namelijk toch al snel aan wat ik directe weerstand zou noemen: zichtbare weerstand in de vorm van tegenargumenten of een gezicht dat op onweer staat. Er zijn echter veel meer vormen van weerstand. Denk aan ergens overheen praten, wenselijke antwoorden geven of stil verzet. Weerstand vind ik altijd fascinerend waardoor ik me er eigenlijk ook niet zo aan stoor. Ik zie het eerder als kans. Een kans om door te vragen, uit te diepen en tot de kern te komen. Waarom saboteert iemand zijn eigen gedragsverandering?
De ochtend draaide om het herkennen van weerstand en wat je vervolgens als coach kunt doen.
“Mijn valkuil bleek dat ik mensen in de weerstand wil redden”
In de middag gingen aan de slag met hoe je met de verschillende vormen van weerstand omgaat, aan de hand van de Roos van Leary. Ik kende de Roos van Leary al maar door er echt mee te werken, wordt hij een stuk inzichtelijker.
Zoals gezegd, weerstand vind ik interessant. Top! Minder top, ik wil die weerstand graag onderzoeken en iemand er uithalen. Dat eerste is prima maar dat tweede kan bij sommige vormen van weerstand aanpak een valkuil worden. Beter gezegd, het is mijn valkuil. Daar was ik wel achter na deze dag. Iemand uit de weerstand halen is prima, zolang je de verantwoordelijkheid maar bij de coachee laat. Ik schoot echter in de reddersrol. Fijne eigenschap om te hebben, dat zeker, maar niet in coaching. De coachee gaat dan achterover leunen.
‘’Ondanks de relatief korte duur van de opleiding, ben je wel enorm betrokken bij elkaars leerproces, kwaliteiten en valkuilen.’’
Dat was hem dan. Ik vond de cursus ontzettend leuk en leerzaam! We hebben afgesproken contact te houden. Ondanks de relatief korte duur van de cursus, ben je door het oefenen en samen leren enorm betrokken bij elkaars leerproces, kwaliteiten en valkuilen. Het is dus leuk om elkaar achteraf nog te blijven volgen en/of nog even elkaars vraagbaak te kunnen zijn. Aanrader!
Wil je meer weten over de Cursus Praktische Coachingsvaardigheden? Neem dan een kijkje op de opleidingspagina.
In dit blog leg ik uit wat coaching is, wat niet en voor welke doelen coaching zoal ingezet…
In dit blog leg ik je uit wat leren coachen van je vraagt in je attitude en in…
Lichaamsgericht coachen is een coachingsmethode waarbij het lichaam als informatiebron wordt gebruikt door het vergroten van lichaamsbewustzijn en…
Wil jij coach worden en durf je het aan om op avontuur te gaan? In dit blog leg…
Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel
Download e-book