Werkvorm Feedback met Kwaliteiten

De positieve werkvorm Feedback met Kwaliteiten krijgt extra impact wanneer je de feedback laat geven volgens de 6 stappen van feedback. Je vindt deze stappen in de e-learning Zes stappen voor Groeizame Feedback.

Werkvorm Feedback met Kwaliteiten

Doel van de Werkvorm Feedback met Kwaliteiten

De deelnemers leren elkaar feedback te geven volgens de 6 stappen van feedback.

De Werkvorm Feedback met Kwaliteiten

De werkvorm begint met een korte voorbereiding van de trainer. Leg de werkvorm vervolgens uit aan de hand van een voorbeeld. Het is ook raadzaam om de werkwijze een keer in de hele groep te oefenen. Je kunt dan tevens alle feedback stappen inoefenen.
Vervolgens gaan de deelnemers elkaar in subgroepjes feedback geven met behulp van de kwaliteitenkaartjes.
Start altijd met ‘positieve’ feedback, waarbij de deelnemers elkaars kwaliteiten benoemen.
Afhankelijk van de groep en de doelen van de training kun je de deelnemers ook feedback laten geven op elkaars ontwikkelpunten.

Voorbereiding van de feedback werkvorm
Leg op verschillende tafels kaartjes neer met een palet aan kwaliteiten. Je kunt hierbij gebruik maken van bestaande kaartspelen zoals het Kwaliteitenspel of het Kernkwadrantenspel. Maar je kunt natuurlijk ook zelf ‘kwaliteitenkaartjes’ maken.

Opstarten van de werkvorm Feedback met Kwaliteiten

  • Doel: Leg het doel van de werkvorm duidelijk uit en zet het doel duidelijk zichtbaar in beeld.
  • Motivatie: Motiveer de oefening door te illustreren wat de deelnemers er in de praktijk hebben.
  • Procedure: Leg uit de procedure van de werkvorm uit met behulp van een voorbeeld. Je illustreert de procedure bij het modelleren.
  • Modelleren: Oefen 6 stappen van feedback geven in de hele groep, voordat de deelnemers in subgroepen aan de slag gaan.

Deze werkvorm effectief leren begeleiden?

Vergroot je impact als trainer!

Ontdek onze NOBTRA erkende opleidingen waarin je de kneepjes van het trainersvak leert en je persoonlijke impact als trainer vergroot.

Deze werkvorm effectief leren begeleiden?

 

Kwaliteitenkaartjes als hulpbron bij feedback geven

  • Iedereen in het subgroepje zoekt een kwaliteitenkaartje met een kwaliteit die ze kenmerkend of van toepassing vinden voor hun rechter buurman of buurvrouw.
  • Om de beurt geven de deelnemers het gekozen kwaliteitenkaartje aan hun rechter buurman of buurvrouw. Ze lichten de gekozen kwaliteit toe aan de hand van de feedback stappen.
  • De overige deelnemer(s) in het subgroepje helpen de feedback gever met het doorlopen van de feedback stappen.
  • De ontvanger geeft kort aan wat hij wel en niet herkent in de feedback.
  • Je kunt hierna nog een 2e ronde doen, waarin de deelnemers een kwaliteitenkaartje geven aan hun linker buurman of buurvrouw.
  • Afhankelijk van de groep en de doelen van de training kun je na de 1e of 2e feedbackronde, een feedbackronde doen die gericht is op ‘ontwikkelkwaliteiten’.

De deelnemers zoeken dan een kwaliteitenkaartje van een kwaliteit die ze meer zouden willen zien bij degene waar wie ze feedback geven, of een kwaliteit die ze de ontvanger aanraden om (verder) te ontwikkelen.

De nabespreking van de feedback werkvorm
Het doel van de werkvorm is het leren geven van feedback volgens de feedback stappen. Daarom richt je de nabespreking op vragen als:

  • Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd over het geven van feedback?
  • Wat ga je hiermee doen in de praktijk?

Omdat het ook spannend is om de feedback te ontvangen en de kwaliteiten ‘empowerend’ werken, is het doorgaans (ook) aan te raden om de deelnemers een ontvangen kwaliteit (en ontwikkelkwaliteit) hardop te laten delen in de groep.

De werkvorm Feedback met Kwaliteiten in training ontwerp
Het is raadzaam om eerst de verschillende stappen van feedback geven apart in te oefenen, dat vergroot de kwaliteit van de feedback. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van de werkvorm Waarnemen en Interpreteren op YouTube, de werkvorm De Politicus of de werkvorm Ik zie, denk, voel.
Binnen de Leercyclus van Kolb zijn dit oefeningen bij de leerstap van de Pragmaticus: het inoefenen van deelvaardigheden. De werkvorm Feedback met Kwaliteiten valt onder de leerstap van de Activist.

Ontwikkelingspunt voor jou als trainer

Oefen jezelf om feedback te geven volgen de 6 stappen van feedback, door elke dag aan minstens 1 persoon een kwaliteit of ontwikkelkwaliteit te benoemen volgens de feedback stappen.

Meer leren?
Wil je leren hoe je communicatieve en samenwerkingsvaardigheden inoefent met deelnemers? Dan kun je bij Blankestijn & Partners terecht bij de opleidingen

Kom kennismaken met onze visie en werkwijze in de gratis introductie workshop Trainen met het Stermodel.

Meer tools voor trainers, coaches en teamcoaches

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, tips en e-learnings voor coaches, trainers en teamcoaches.

 

Relevante artikelen

Meer artikelen

Gratis download

E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches

Inzicht en werkvormen over de methodiek van het Stermodel

Download e-book
E-Book: Het Stermodel voor coaches, trainers en teamcoaches