Coachend trainen op de onderstroom

De trainersopleiding tot ‘Persoonlijk procestrainer’ verbreedt je vakmanschap als vaardigheidstrainer naar een coachende trainingsstijl en verdiept naar methodieken op het mentale, emotionele, fysieke en zingevingniveau die ook binnen coaching worden gebruikt.


coachend trainen

Vier niveaus in trainen

In mijn boek ‘Impact als trainer’ introduceerde ik vier type trainingen en daaraan gekoppeld vier competentieniveaus voor trainers.

 1. Vakinhoudelijke trainingen
 2. Vaardigheidstrainingen
 3. Trainingen op persoonlijke proces
 4. Systemische teamtrainingen

Deze trainingstypen vragen een toenemende bekwaamheid in trainerscompetenties, een groeiende diepgang in de persoonlijke ontwikkeling van de trainer en een steeds dieper inzicht in de heftigheid van groepsdynamica en de wetmatigheden in systemen. Inmiddels hebben we onze trainersopleidingen helemaal afgestemd op deze trainersniveaus.

Trainersniveau 3: Trainen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling

In dit artikel neem ik je mee naar trainersniveau 3, het niveau van de trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, duurzame inzetbaarheid en leiderschapsontwikkeling.

Onze opleiding op dit niveau heet ‘Persoonlijk procestrainer’, omdat je hier je vakmanschap als vaardigheidstrainer verbreedt naar een coachende trainingsstijl en verdiept naar methodieken op het mentale, emotionele, fysieke en zingevingniveau die ook binnen coaching worden gebruikt.

De 3 coachingsprincipes in trainingen

Als trainer ben je eigenlijk coach van acht tot twaalf personen tegelijk.

De drie coachingsprincipes kun je hierbij als leidraad gebruiken:

Coachingsprincipe 1: Bewustwording

Je vergroot het bewustzijn van deelnemers door enerzijds verdiepende vragen te stellen op het mentale, emotionele, fysieke en zingevingniveau en ze anderzijds een confronterende spiegel voor te houden over hun gedrag en het effect hiervan op anderen.

Coachingsprincipe 2: Verantwoordelijkheid

De coachende trainer is erop gericht dat deelnemers eigenaar worden van hun eigen leerdoelen.

Hoe harder je als trainer zelf gaat werken, hoe minder je deelnemers zelf in beweging komen.

Daarmee vraagt een coachende trainingsstijl dus niet alleen aanvullende competenties, maar ook een andere houding en aanwezigheid van de trainer.

Coachingsprincipe 3: Resultaatgerichtheid

Ook al ga je als coachend trainer meer de diepte in met je deelnemers, het groei- en ontwikkelingsproces heeft altijd een doel met een gewenst zichtbaar resultaat in de (werk)praktijk. Elke (diepte) interventie die je als trainer doet, is dan ook met dit doel voor ogen.

Je werkt stap voor stap toe naar het realiseren van het gewenste resultaat.

De zes ontwikkelingsniveaus van het Stermodel

Trainingen op het gebied van persoonlijke effectiviteit, duurzame inzetbaarheid en leiderschapsontwikkeling spelen zich af op alle zes de ontwikkelingsniveaus binnen het Stermodel.

coachend trainen

Voor een zichtbare en blijvende gedragsverandering in de praktijk is het (naast het intrainen van vaardigheden) nodig om ook de belemmeringen te onderzoeken die de verandering in de weg staan en op zoek te gaan naar hulpbronnen voor de transformatie.

Daarmee worden het mentale, emotionele, fysieke en zingevingniveau toegevoegd aan het gedrag- en omgevingsniveau van de vaardigheidstrainer.

Verdiep je trainersvakmanschap

Met de Vervolg Opleiding Persoonlijk Proces Trainer van Blankestijn & Partners leer je trainen vanuit een coachende trainingsstijl.

Blankestijn & Partners biedt daarnaast ook de volgende trainersopleidingen:

Welke opleiding past bij jouw ambitie?

Neem contact met ons op voor telefonisch advies of kom langs op onze gratis introductieworkshop ‘Trainen met het Stermodel’.

 

Meer weten over dit onderwerp?

We hebben regelmatig nieuwe blogs, nieuws en tips.

Volg ons op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Relevante artikelen

 • Wat is een persoonlijk procestrainer?

  Silvia neemt je mee in de wereld van een persoonlijk procestrainer. Ze legt je uit hoe een persoonlijk…

 • NOBTRA erkend Trainer Worden?

  Je wordt gemakkelijk Trainer NOBTRA met de Post-HBO Trainer Opleiding Trainen met Ziel en Zakelijkheid van Blankestijn &…

 • Zijn vrouwen betere trainers dan mannen?

  Een trainer mag niet soft of betuttelend zijn, maar ook niet bot of egocentrisch. Hebben vrouwen dan toch…

 • Hoe word je Trainer van het Jaar?

  Silvia Blankestijn beschrijft haar visie op hoogwaardig trainersvakmanschap, gebaseerd op 3 pijlers. Haar visie werd door de NOBTRA-jury…


Onderwerpen

  Praat mee

  Om SPAM op mijn blog te voorkomen dien je eerst onderstaande in te vullen voordat je kunt reageren. Hopelijk blijf je geïnspireerd om je reactie te plaatsen!