De trainersopleiding tot ‘Persoonlijk procestrainer’ verbreedt je vakmanschap als vaardigheidstrainer naar een coachende trainingsstijl en verdiept naar methodieken op het mentale, emotionele, fysieke en zingevingniveau die ook binnen coaching worden gebruikt.
Vier niveaus in trainen
In mijn boek ‘Impact als trainer’ introduceerde ik vier type trainingen en daaraan gekoppeld vier competentieniveaus voor trainers.
Vakinhoudelijke trainingen
Vaardigheidstrainingen
Trainingen op persoonlijke proces
Systemische teamtrainingen
Deze trainingstypen vragen een toenemende bekwaamheid in trainerscompetenties, een groeiende diepgang in de persoonlijke ontwikkeling van de trainer en een steeds dieper inzicht in de heftigheid van groepsdynamica en de wetmatigheden in systemen. Inmiddels hebben we onze trainersopleidingen helemaal afgestemd op deze trainersniveaus.
Trainersniveau 3: Trainen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling
In dit artikel neem ik je mee naar trainersniveau 3, het niveau van de trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, duurzame inzetbaarheid en leiderschapsontwikkeling.
Onze opleiding op dit niveau heet ‘Persoonlijk procestrainer’, omdat je hier je vakmanschap als vaardigheidstrainer verbreedt naar een coachende trainingsstijl en verdiept naar methodieken op het mentale, emotionele, fysieke en zingevingniveau die ook binnen coaching worden gebruikt.
De 3 coachingsprincipes in trainingen
Als trainer ben je eigenlijk coach van acht tot twaalf personen tegelijk.
De drie coachingsprincipes kun je hierbij als leidraad gebruiken:
Coachingsprincipe 1: Bewustwording
Je vergroot het bewustzijn van deelnemers door enerzijds verdiepende vragen te stellen op het mentale, emotionele, fysieke en zingevingniveau en ze anderzijds een confronterende spiegel voor te houden over hun gedrag en het effect hiervan op anderen.
Coachingsprincipe 2: Verantwoordelijkheid
De coachende trainer is erop gericht dat deelnemers eigenaar worden van hun eigen leerdoelen.
Hoe harder je als trainer zelf gaat werken, hoe minder je deelnemers zelf in beweging komen.
Daarmee vraagt een coachende trainingsstijl dus niet alleen aanvullende competenties, maar ook een andere houding en aanwezigheid van de trainer.
Coachingsprincipe 3: Resultaatgerichtheid
Ook al ga je als coachend trainer meer de diepte in met je deelnemers, het groei- en ontwikkelingsproces heeft altijd een doel met een gewenst zichtbaar resultaat in de (werk)praktijk. Elke (diepte) interventie die je als trainer doet, is dan ook met dit doel voor ogen.
Je werkt stap voor stap toe naar het realiseren van het gewenste resultaat.
Voor een zichtbare en blijvende gedragsverandering in de praktijk is het (naast het intrainen van vaardigheden) nodig om ook de belemmeringen te onderzoeken die de verandering in de weg staan en op zoek te gaan naar hulpbronnen voor de transformatie.
Daarmee worden het mentale, emotionele, fysieke en zingevingniveau toegevoegd aan het gedrag- en omgevingsniveau van de vaardigheidstrainer.
Praat mee